Vinterbad - så gör du!

"Välbefinnandet kommer efteråt"
4:16 min

Äntligen badväder! P4 Morgon utmanade ödet med ett isvaksdopp, och fick en kylslagen grundkurs av Västerås vinterbadare.

Nästan varje söndag samlas några kyltåliga västeråsare på Granbo på Björnö för att vinterbada. Här är det inte fråga om att sitta och jäsa i någon bastu innan man klättrar ner i isvaken. Av med kläderna bara, och sen är det bara att doppa sig.

-– Vattnet är alltid kring en grad varmt. Det känns så bra efteråt, säger vinterbadaren Ann-Mari Lindqvist-Rizvi och klättrar nerför stegen i isvaken.

En halv minut till en minut är lagom - absolut inte längre om man är nybörjare. Vinterbad har blivit allt populärare, många kommer och vill prova denna kylslagna isaktivitet.

-– Det är många som mår bra av kallbad och vill testa. Och blir man biten av vinterbad blir man lite beroende också. Det strömmar till många endorfioner i kroppen, därför får man en känsla av lugn och välbefinnande efteråt, säger Ann-Mari Lindqvist-Rizvi.

Hur hanterar man kylan när man går i?

-– Det är inget speciellt för mig, jag är van. Belöningen kommer efteråt. Det är skönt och jag känner mig varm nu, fast det är minusgrader i luften, säger Ann-Mari Lindqvist Rizvi.

Se klippet när P4 Morgons reporter provar vinterbad för första gången.

Ann-Maris vinterbadarskola

- Bada aldrig ensam! Var alltid minst två personer.

- Klä dig varmt innan och efter badet. Behåll sockorna på, och ha gärna ett par vantar, så blir det inte så kyligt om du går på en isig stege i vattnet. Ha gärna en mössa på huvudet. Doppa inte huvudet i det iskalla vattnet.

- Gå långsamt och beslutsamt ner i vattnet. Ta bara ett kort dopp första gången, högst en halv minut.

- Gå inte barfota på bryggan över is och snö. Var försiktig så du inte halkar. 

-Ta snabbt på dig varma kläder efter doppet och drick gärna något varmt.

Obs: Avstå från kallbad om du är förkyld, har högt blodtryck eller hjärtbesvär. Rådfråga alltid din familjeläkare om du är tveksam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".