Nytt syntest som är mer likt verkligheten ska testa bilförares synfältsbortfall. Foto: Sveriges Radio.

Nytt syntest ger bilförare hopp att behålla körkortet

2:22 min

Ett nytt syntest ska göra det möjligt för förare som riskerar att förlora sitt körkort på grund av medicinska skäl, att behålla körkortet. Den nya testet ska vara mer funktionellt och i en simulator hamnar föraren i situationer som är mer likt verkligheten enligt VTI.

Det nya testet ska vara mer pålitligt, säger Björn Peters forskningsledare på VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut:

– Det scenario som vi håller på att utveckla är landsväg, motorväg och stadsmiljö där det kommer att hända saker på olika ställen i synfältet. Det kan vara en gångtrafikant som står bakom en buss som håller på att gå ut. Olika objekt som kan bli en fara för föraren om inte föraren uppmärksammar det, säger Björn Peters.

Den nya testmetoden håller VTI Statens väg- och transportforskningsinstitut på att ta fram i samarbete med Sahlgrenska universitetssjukhuset och Transportstyrelsen.

För de idag 7 000 personer i Sverige som varje år får sitt körkort indraget av medicinska skäl, så ger en ny testmetod hopp, när det blir fler möjligheter att testa sitt synfältsbortfall.

Som det fungerar idag så görs den undersökningen bara på ögonkliniker långt ifrån den verklighet som en bilförare befinner sig i.

Testmetoden som ska prövas med hjälp av ett antal försökspersoner ska vara mer funktionell och resultatet ska enligt Björn Peters väga tungt när Transportstyrelsen väl fattar sitt beslut, om en person ska få behålla sitt körkort eller inte.

– Om man då ser att den här gruppen eller en förare i det här fallet med en syndefekt, presterar lika bra som en förare med fullgod syn, då finns det ingen anledning som vi kan se det, med avseende på synen, att säga att den personen inte kan köra.

– Den har ju då i så fall, som vi bedömer lika goda förutsättningar att kunna köra lika säkert som en normalseende, säger Björn Peters. 

Det nya syntestet beräknas vara klart och färdigt att användas i år, säger Björn Peters. Syntestet som till en början kommer att göras i Göteborg får den enskilde betala själv. Det kan komma att röra sig om mellan 10 000 och 15 000 kronor. 

Inga Korsbäck
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista