Att ta med frukt till skolan kostar pengar. Något som Umit Dag tycker är fel. Foto: Hasse Holmberg/TT

Tacklingen: Vart tog den avgiftsfria skolan vägen?

2:22 min

Den svenska skolan skall vara avgiftsfri. Ändå är det vanligt med skolor som uppmanar föräldrarna att skicka med barnen frukt varje dag. Veckans Tacklare Umit Dag uppmanar till uppror mot skolans krav och dolda avgifter.

I ett samhälle med många i utanförskap och alltfler fattiga i Sverige, ser vi också skolor som inför egna rutiner med dolda avgifter, menar Umit Dag. 

– Jag tänker på den ensamstående trebarnsmamman som inte har råd att skicka med frukt med barnen till skolan när skolan har infört fruktstund. Barnet som varje dag får titta på när andra barn sitter i ring och äter frukt och skamset måste säga "mamma glömde köpa frukt igen".

– När det sen är dags för friluftsdag eller andra utomhusaktiviteter utgår skolan från att alla äger ett par skidor eller skridskor.

Umit Dag tycker att det är dags för ett uppror där föräldrar protesterar mot dessa dolda avgifter och krav som förstärker vissa elevers utanförskap och fattigdom.

Håller du med Umit eller tycker du att skolans krav och förväntningar på föräldrar och elever är relevanta? Skriv vad du tycker i kommentarsfältet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista