Ralf Öster fotbollstränare i Västerås IK. Foto: Jenny Rask/Sveriges Radio.

Föräldrarna är den viktigaste pjäsen

6:40 min

Idrottsföreningarna måste bli bättre i dialogen med föräldrar till barn som idrottar. Det säger Ralf Öster som har över 40 års erfarenhet av föreningslivet och som i dag är fotbollstränare i Västerås IK.

De var många som reagerade starkt på P4 Västmanlands rapportering om Skiljebo SK:s nivåanpassade fotbollsträningar. Klubben har valt att dela in barnen i olika grupper efter utvecklingsnivå.

Men Ralf Öster som själv är fotbollstränare för 11 åringar i Västerås IK blev inte alls förvånad över det enorma gensvar P4 Västmanland fick på förra veckans inslag om elitsatsningar, grupperingarna och toppning inom barnfotbollen. Han är inte heller förvånad över att gensvaret, i de flesta fall, lämnades anonymt.

– Man vill inte löpa risken att ens barn blir drabbat. Att barnet blir den som får stå för föräldrarnas ord. Det har förekommit ledare som fryst ut barn på grund av det och de vill man inte råka ut för och därför blir åsikterna anonyma.

- En löpande dialog med föräldrarna är jätteviktigt, säger Ralf Öster.

Men en del tycker ju föräldrar lägger sig i för mycket i idrotten och regler kring det egna laget?

– Jag tycker tvärtom. Föräldrarna kan aldrig lägga sig i för mycket. Dem är ju känslospröt och de vet vad barnen säger på kvällen.

Förutom föräldrarna, vilka är de andra framgångsfaktorerna enligt dig?

– Trygghet skapar framgång. Håll ihop gruppen och ha roligt. Jag tycker tränare och ledare ska hålla tyst på matcher och coacha på träningarna och inte tvärtom.

Intervjun med Ralf Öster kom till efter ett lyssnartips via mail:

"Gör en intervju med Ralf Öster, ledare för VIK:s 11 åringar. Stor trupp, alla får samma speltid och ingen nivåindelning. Här tillåts barnen också tacka ja eller nej till matcher och cuper utifrån familjens möjlighet."

Har du en idé på en person eller ett ämne du vill att vi ska ta upp i radion? Hör av dig till våra publikredaktörer på 021-495 2558

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista