Lovisa Venäläinen, Lovisa Odén och Wictor Sundstedt.

Boken om Otto samlar in pengar till sjuka barn

4:05 min

Det hela började med ett skolprojekt som gick ut på att starta ett företag men slutade i en barnbok till förmån för barncancerfonden. 

A Book for Cancer är ett UF-företag startat av 5 ambitiösa elever från Grillska Gymnasiet i Västerås. Lovisa Odén, Samuel Olsson Dahl, Lovisa Venäläinen, Johanna Ambjörn och Wictor Sundstedt står bakom företaget och har skrivit, illustrerat och står för försäljningen av "Otto- när oturen slog till".
Då de flesta i gruppen har egen erfarenhet av cancer på ett eller annat sätt så dröjde det inte länge innan de bestämde sig för att göra en rolig barnbok som minskar barns oro inför läkarbesök. Syftet är att hjälpa cancersjuka barn och deras anhöriga genom att skänka 60 % av vinsten till Barncancerfonden.

Boken heter alltså "Otto- när oturen slog till" och handlar om en liten kille som får otur i blodet, eller leukemi som det egentligen är. I boken får du följa hans resa från det att han blir sjuk till att han blir frisk, samt hans upp- och nedgångar på sjukhuset med operationer och nya vänner. Vi har själva skrivit boken och bilderna är illustrerade av Lovisa Venäläinen.

Har ni planer på att göra fler böcker? eller vad händer med ert förertag nu?

– Tanken finns att man ska kunna skriva en uppföljare eller liknande.

Hur har försäljningen gått?

–- Det har gått väldigt bra. Första veckan sålde vi över 100 böcker och just nu ligger försäljningen på 400-450 böcker.

Hade ni vågat hoppas på det?

– Nä, jag trodde inte det skulle gå så bra som det har gjort, säger VD'n Lovisa Odén.

Har ni planer på att göra fler böcker?

– Tanken finns att man ska kunna skriva en uppföljare eller liknande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista