Christer Sandvik busschaufför. Foto: Jenny Rask/SR

Reflexlösa lever farligt i trafiken

1:25 min

Svenska folket äger miljontals reflexer. Ändå är det få som använder dem, trots att en reflex är en billig livförsäkring.

Busschauffören Christer Sandvik kör en hel del skolbarn i Västmanland.

Han förstår inte varför så få använder reflexer, eftersom en reflex är billig, lätt att bära och en enkel livförsäkring.

– Det är svårt att se barnen när jag ska plocka upp dem. Men jag vet var hållplatserna är och det är många gånger därför jag ser barnen, säger Christer Sandvik till P4 Västmanland.

– Jag brukar berömma skolbarnen som bär reflexer och inte hacka ner på dem som inte har det. Men när det är mörkt, ha reflex på dig - det är ju en väldigt bra livförsäkring.

Sämst av alla på att använda reflex är killar i 15-17 års ålder. Bäst är kvinnor mellan 55-64 år, visar statistik från Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF.

Om man har en reflex syns man på cirka fem gånger längre avstånd om man möter en bilist jämfört med utan reflexer, enligt NTF.

Lyssnartips

Hör av dig och tipsa du också! Ring 021-495 25 58 till publikredaktörerna Monica Elfström och Jenny Rask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista