Putte Dahström och till höger Lars Gustavsson hoppas att Norbergs framtid ska ta plats i kommunfullmäktige/ Foto: Kristin Axinge Jaslin SR

Lokala partier blir fler

3:48 min

Det nya partiet Norbergs framtid är inte så unikt som det kanske verkar. Istället är det en del av en riksomfattande förändring där lokala partier blir allt vanligare. 

– Sedan 2002 har de lokala partierna tredubblas runt om i landet. Ett skäl till det är att det har uppstått ett glapp mellan rikspolitiken och kommunpolitiken. Där den senare framstår som mer "ärlig", säger Terrance Fell som är statsvetare vid Mälardalens högskola. 

Nyligen presenterades ett nytt parti i Norberg. Det fick namnet Norbergs framtid och skapades som en reaktion på allt som initiativtagarna tycker inte fungerar i kommunen. Partiet planerar att ställa upp i kommunvalet i höst och vill bland annat driva frågor om inflyttning i kommunen, äldrevård och småföretagande.  

– Vi ska inte bli något missnöjes- och gnällparti. Vi ska värna om Norbergs bästa och vi ska ta de frågor som vi tycker är viktiga  och genomföra dem, säger en av partiets grundare Lars Gustavsson.

Att de lokala partierna inte har en tydlig ideologisk förankring, vilket även gäller för Nordbergs framtid, är vanligt, berättar Terrance Fell.

– Det är pragmatik som gäller allt mer och det är de här partierna bra på. Många som startat de här partierna upplever att det finns frågor som fallit mellan stolarna eller som de etablerade partierna inte vågar ta i. Att ta i tu med det är drivkraften hos många av de här partierna, säger Terrence Fell.

Vad kan de de lokala partierna åstadkomma som de etablerade inte kan?

– De är som en engångspistol och kan ha effekt kortsiktigt på en eller två frågor. Men det viktiga för demokratin inte minst för att de ofta attraherar väljare med invandrarbakgrund, säger Terrence Fell.

Kan de få genomslagskraft?

– Om de har en bra grund, en väljarbas och lyckas rekrytera folk. Men det är långt ifrån alla som klarar det, säger Terrence Fell. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista