Anders Teljebäck (S). Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Oviss framtid för esteterna på Carlforsska

1:39 min

När budgeten för den kommunala gymnasieskolan i Västerås ska klubbas i dag, ser det tufft ut för Carlforsska gymnasiet. Skolans estetiska program dras med för dåligt elevunderlag och nu måste miljontals kronor sparas.

Även avvecklingen av Hässlögymnasiet kostar stora pengar: omkring 10 miljoner, säger utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Anders Teljebäck (S) strax före budgetmötet.

Men det är Carlforsska gymnasiet som är det stora sorgebarnet, eller "utmaningen" som Teljebäck väljer att kalla det. Skolan satsar på utbildningar inom ekonomi och handel för att få fler elever, medan pengarna blöder ur Carlforsska gymnasiet på andra linjer.

– Bland annat på det estetiska området, säger Anders Teljebäck.

– Estetiska programmet har tagit stryk av elevminskningen.

Som Anders Teljebäck ser det har gymnasiereformen 2011 samspelat olyckligt med elevernas missuppfattningar kring det estetiska programmet.

– Det estetiska programmet, som är ett av de största programmen på skolan, har kommit väldigt dåligt ur gymnasiereformen på grund av att det nästan blivit ett missförstånd att man tror att man ska bli musiker, dansare eller skådespelare som yrke. Det är inte ett yrkesförberedande program, utan ett högskoleförberedande program med en profil, kan man säga.

Carlforsska har en bred utbildningsbas men brist på elever på vissa linjer, och det "måste vi titta på", säger Anders Teljebäck.

– Vi måste göra ett rejält analysarbete och återkomma med konkreta åtgärder.

Men vad kan det leda till konkret, kan det bli en nedläggning av vissa program?

– Alltså, de program som inte bär sig ekonomiskt, dem måste vi se över. Se om det finns möjlighet att samordna dem med andra program, om det finns möjlighet att få synergieffekter med andra program, se till så att vi utnyttjar våra resurser på bästa möjliga sätt, säger Anders Teljebäck.

Totalt kommer utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden att behöva få fram omkring 20 miljoner kronor, som är det hotande underskottet i budgeten för innevarande år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista