Urologen som tidigare saknat en kontaktsjuksköterska ska nu få en, säger Eva Strand verksamhetschef på kirurgkliniken Västmanlands sjukhus i Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Kontaktsjuksköterskor - hjälp för cancerpatienter

Torbjörn Karlsson: Någon man kan vända sig till
1:45 min

Patienter som drabbats av cancer bör ha en kontaktsjuksköterska. Sveriges kommuner och landsting som jobbar för en bättre cancervård vill att sjukvården inför kontaktpersoner som patienter kan vända sig till. 

En kontaktsjuksköterska är vad Torbjörn Karlsson från Västerås hade önskat sig när han fick cancer. Han vände sig till sjukvården i våras, då han började få ont. En kontaktperson att vända sig till med alla frågor hade underlättat, säger Torbjörn Karlsson.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att man i en sådan här situation känner att det är någon som håller i taktpinnen och visar vägen, vad som ska ske och när det ska ske. Någon som man kan vända sig till när man har frågor, säger Torbjörn Karlsson.

Men i Torbjörns fall så fanns ingen kontaktperson som höll i det hela och som det gick att vända sig till med alla frågor. Torbjörn som har prostatacancer, säger att han fått kämpa för att få besked om både läkartid, undersökningar och när han ska opereras.

En av de kliniker på sjukhuset som saknat kontaktsjuksköterskor är just urologen på Västmanlands sjukhus.

Men nu ska det förhoppningsvis bli ändring på det eftersom urologen inom en snar framtid kommer att ha en kontaktsjuksköterska, det säger Eva Strand som är verksamhetschef på kirurgkliniken och som håller i frågan om kontaktsjuksköterskor.

– Urologen kommer inte att dröja särskilt länge till, kvinnokliniken har vi hållit på att jobba med och nu börjar vi se att de börjar få möjlighet att jobba med det här. Det här har både med sjuksköterskebristen och ekonomin att göra, säger Eva Strand.

Vad har ni sett på de avdelningar som har en kontaktsjuksköterska?

– Patienterna verkar väldigt nöjda med det och det vi ser att vi sparar in tid. Det blir inte lika många telefonsamtal och oroliga patienter, för de vet att kontaktsjuksköterskan finns där och de kan nå henne, säger Eva Strand.

Hur vet man då att hon finns där, hur får man veta att det finns en som man kan kontakta?

– Vi måste marknadsföra oss lite bättre. Bröstsjuksköterskorna är väldigt synliga och det har ju att göra med att de var ju bland de första. Men sedan behöver vi tydliggöra oss på nätet och hemsidor och vilket nummer man kan ringa, säger Eva Strand.

På sjukhuset i Västerås finns det i dag, enligt Eva Strand ett tjugotal kontaktsjuksköterskor tillgängliga för patienter som vårdas för cancer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".