1 av 2
Mats Jenssen är rektor på Nybyggeskolan i Västerås. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Kajsa Fransson som går i årskurs 7 tycker att det ibland är jobbigt när det inte finns någon vikarie då det går ut över skolarbetet men tycker samtidigt att det kan vara skönt att slippa lektioner ibland. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.

Stor brist på lärarvikarier i Västerås

1:26 min

Det är stor brist på lärarvikarier i Västerås skolor. På Nybyggeskolan i Västerås fick rektorn Mats Jenssen hoppa in och undervisa tidigare i veckan.

– Det här är ett problem som vi har brottats med under en väldigt lång tid. Det är svårt att få lärarvikarier, framför allt kompetent personal att hoppa in. Men vi försöker lösa det här internt, lärare hoppar in för varandra men vi kommer emellan åt till lägen då det blir extremt och då blir det svårt att lösa, säger Mats Jenssen, rektor på Nybyggeskolan.

– Det här brottas alla skolor med. Vi behöver ha system där vi kan garantera att elever får den undervisning och undervisningstid de ska ha.

Varför är systemet så bräckligt?

– Jag är väl inte rätt man att svara på det. När en lärare ska iväg på fortbildning eller liknande så kan vi göra en beställning till Bemanningscentrum om en vikarie. Ibland får vi napp, ibland får vi inte. Vi har en egen vikariepool och en sådan här stor skola behöver ha det

När de är slut så ligger ni risigt till?

– Ja, då får rektor hoppa in, säger Mats Jenssen med ett skratt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista