1 av 2
Blivande studenter är potentiella förstagångsväljare. Arkivbild: Samuel Sillén/Sveriges Radio.
2 av 2
Magnus Klingberg. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Hårt tryck på förstagångsväljare

"Stor arbetsbelastning"
1:34 min

Förstagångsväljare är hett villebråd när det är valår. Det är något som redan märks på många gymnasieskolor. I Västerås har ett särskilt nätverk organiserat det politiska kampanjandet  på skolorna.

– Det är väldigt många som hör av sig och vill komma till skolan och sprida sitt politiska budskap, säger Magnus Klingberg, utvecklingsledare för de kommunala gymnasieskolorna i Västerås med omkring 1500 potentiella förstagångsväljare.

I år är det dessutom ett så kallat supervalår, med val till EU-parlamentet i maj och sen val till kommun, landsting å riksdag i höst. Och skolorna kan inte ta emot hur många partier som helst, hur många gånger som helst.

Därför har ett nätverk med skolledning och de politiska partier som sitter i fullmäktige i Västerås, redan nu styrt upp det politiska kampanjandet på skolorna, något som ska gynnar bägge parter.

– Det är ju en stor arbetsbelastning, dels för de politiska partierna att ringa runt till skolorna och be att få komma dit. Och det blir en arbetsbelastning för rektorer att ta emot och försöka organisera upp det här, när det kommer vid olika tider från olika håll, säger Magnus Klingberg.

– Vi har sett att det finns ett stort värde i att ha en sammanhållen process, och att vi tillsammans bestämt datum och hur aktiviteterna ska se ut.

Framförallt ska gymnasieeleverna inte dränkas i information.

– Att vara elev på gymnasiet idag ställer stora krav. Det är många prov och man vill bli klar med sin studentexamen. Effekten av att planera det här i god tid skapar förutsättningar för att det inte ska bli för mycket "schemabrytande aktiviteter", säger Magnus Klingberg, utvecklingsledare för de kommunala gymnasieskolorna i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".