Carlforsska gymnasiet

Dystra siffror kan drabba Carlforsska gymnasiet

4:01 min

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Västerås klubbade i går igenom en budget som saknar 20 miljoner kronor. Det betyder att det kan bli aktuellt att dra in gymnasieinriktningar och göra klasserna större för att spara pengar.

Underskottet är som störst inom estetiska- och hantverksprogrammet på Carlforsska gymnasiet i Västerås. Hela skolan går back nästan 11 miljoner kronor, det beror bland annat på för många program och för små klasser. Det här går att läsa i underlaget till det beslut som nämnden fattade igår.

Rektorn för den estetiska inriktning på Carlforsska gymnasiet, Johanna Kamph menar att det är vikande elevunderlag som ligger bakom de dystra siffrorna.

– Vi har lite få sökande till våra program och därför har vi inte kunnat fylla upp våra klasser. Vi har som riktlinje att en klass är ungefär 32 elever och just nu har vi ungefär 24-25 elever i varje klass. Det innebär att det finns platser lediga och de platserna kostar pengar för skolan.

På Carlforsska gymnasiet i Västerås går lite mer än 1100 elever och av dem finns drygt 400 på estet- och hantverksprogrammet. Det här gör de linjerna till två av de större på skolan, vilket också är en förklaring till varför just de läcker pengar.

Skolans miljonunderskott beror till stor del på att det inte finns lika många elever nu som för bara något år sedan och det kommer dröja ytterligare några år till innan skolan fylls igen, då av tidiga 00-talets babyboom. Tills dess, gäller det att spara, och ett förslag har varit färre inriktningar på gymnasiet.

Men Johanna Kamph tror inte att intresset för estet och hantverksprogamet har svalnat.

– Snarare tvärtom. De elever vi har pratat med är oftast intresserade av att börja det estetiska programmet men de är oroliga att inte kunna få en bra utbildning som kan leda vidare till vidare studier, säger Johanna Kamph.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista