Per Lithammers beslut gör att VSK Fotboll kan fortsätta träna på Rocklunda.

Ny lösning gör att VSK Fotboll kan träna

1:20 min

Skuldtyngda VSK Fotboll riskerade att stängas ute från fotbollsarenan på Rocklunda på grund av obetalda hyror. Men en ny ekonomisk lösning med Västerås Stad gör att det är fritt fram för klubben att träna.

Förra året kom VSK fotboll överens med Västerås Stad om en avbetalningsplan på sin hyresskuld på drygt en miljon kronor.

Den klarade klubben av att betala under 2013 men däremot kunde de inte betala de nya hyrorna.

Enligt Västerås Stads regler så riskerade därmed VSK att vid årsskiftet stängas ute från att träna på kommunens anläggningar.

VSK:s hopp vara att hitta en ny ekonomisk lösning med Västerås Stad vilket kultur-, idrotts- och fritidsnämndens ordförande inte såg som någon lösning.

Men nu har han ändrat sig.

På eget bevåg har han tagit ett orförandebeslut där VSK fått en uppgörelse när det gäller de nya skulderna.

– Det grundar sig i den presentation de gjorde om vad de har gjort under 2013 och hur de lagt upp verksamheten under 2014. Och jag bedömde det som högst trovärdigt, säger Per Lithammer.

En anledningen till att Per Lithammer på egen hand tog beslutet var att annars hade klubben troligtvis gått i konkurs och då hade inte Västerås Stad fått några pengar över huvud taget.

– De har gjort ett hästjob som jag inte sett nåt liknande tidigare. Det vore att fälla dem på målsnöret att sänka dem i det läget när de kommit så långt.

Vad är det som talar för att det kommer stämma bättre den här gången?

– Det är klart att vi från stadens sida klämt dem väldigt hårt den här gången, men den här gången känns det som att det är på allvar. Det går inte att dribbla längre, det får de göra på fotbollsplan.

Per Lithammer redovisade sitt orförandebeslut i tisdags och fick förståelse från övriga i nämnden. Men att VSK kommer få så många fler chanser tror han inte.

– Nej, det här är nog det sista och jag är ganska trygg i beslutet att det här kommer gå riktigt bra, säger Per Lithammer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista