1 av 3
Besökare och personal på Viksängsgården. Foto: Helena Lund/SR.
2 av 3
Viksängsgården i Västerås. Foto: Helena Lund/SR.
3 av 3
Bengt Knutsson spelar matt-curling på Viksängsgården. Foto: Helena Lund/SR.

Viksängs mötesplats läggs ner

1:51 min

I veckan beslutade Västerås stad att Viksängs mötesplats ska läggas ner. Mötesplatsen fungerar som ett aktivitetshus där äldre i området kan träffas, fika, träna eller lyssna på levande musik.

För 88-åriga Elsie Söderberg är mötesplatsen viktig.

– Eftersom jag är ensamstående har jag ofta ingen att prata med på dagarna. Då tar man en promenad hit och tar en fika, säger hon.

Elsie Söderberg är väldigt ledsen över beslutet om nedläggning av Viksängs mötesplats, kallad Viksängsgården.

– Jag har gråtit mycket över det här, och det är svårt fortfarande, säger hon med gråten i halsen.

Äldrenämnden ska spara en halv miljon och enligt Carin Lidman, ordförande i äldrenämnden har Viksängs mötesplats för få besökare, det är därför den ska läggas ner.

– Att ha i snitt åtta besökare om dagen, det räcker inte. Mötesplatserna kostar cirka en miljon kronor om året vardera och då måste man ha så många besökare som möjligt, säger hon.

Jackie Sjöstrand som är en av besökarna på Viksängsgården menar att problemet är att kommunen inte marknadsfört mötesplatsen - något han är väldigt kritisk till.

– Det är en stor skam att man inte bemödat sig att göra någonting. Det är ett stort mörkertal som sitter ensamma hemma i sina lägenheter - skulle de få en invit att komma hit kunde det höja deras livskvalitet, säger han.  

En annan av besökarna på Viksängs mötesplats är Christina Storhag. Hon är arg över att de berörda fick veta så lite i förväg om beslutet om nedläggning.

– Jag fick veta det när jag läste tidnigen. Inte ens personalen här visste något, säger hon.

På övervåningen i huset spelas så kallad matt-curling. Det är PRO Önsta som lånar in sig i lokalerna.  Även där träffar vi några arga besökare, däribland Bengt Knutsson.

– När det gäller ungdomar satsar kommunen på att de ska kunna åka skateboard och annat. Men för oss pensionärer gör man ingenting vad gäller till exempel aktiviteter som boule, matt-curling och så vidare.

– Vi har bara den här lokalen, som de nu ska lägga ner, säger han.

En av dem som är allra mest bestörta över beslutet att lägga ner Viksängs mötesplats är 88-åriga Elsie Söderberg. Den är väldigt viktig för henne säger

Västerås Stad ska utreda om det så småningom ska byggas en ny mötesplats som inte bara är till för äldre, liknande den som finns på Rönnby. Men om och i så fall när det kan bli av är inte klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista