Fotograf Max Green Ekelin och elever i årskurs 9 på Kristiansborgsskolan; Lovisa Odén, Edvin Sollander och Christoffer Edelo.

Elever ställer ut historiska foton

5:03 min

Idag öppnar en annorlunda utställning på Culturen i Västerås med "Historisk fotografering". Spännande konstfoton som skildrar kontroversiella händelser och företeelser från gamla tider till vår egen samtid.

Här möter du häxor, vikingar och rättskämpande kvinnor under början av 1900-talet.

Utställningen visar även hur psykiskt sjuka behandlades under 1950-talet, det tragiska mordet på Sveriges statsminister Olof Palme, funktionshinder och den uteblivna jämlikheten mellan kvinnor och män i styrelserummen 2014.

Medverkar gör ett drygt hundratal elever som har arbetat i grupper, valt ut vad de vill skildra, var de ska ta konstfotot och inte minst funderat över hur bilderna ska tas. En del elever är modeller, andra textskrivare eller fotografer. Nu kan dessa unikt skapade foton visas.  

Utställningen är skapad av eleverna i årskurs 9 på Kristiansborgsskolan och bygger på en grundidé av eleven Nemanja Samardzic i samarbete med läraren Gunhild Andersson Wikberg. Konstprojektet är finansierat av Statens kulturråd inom Skapande skola.

Fotograf Max Green Ekelin har varit elevernas konstnärliga ledare och maskören Caismari Björnlod har varit behjälplig med smink, hår och klädsel. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista