Västmanlands läns sjukhus i Västerås. Foto: Max Pröckl/SR.

Deltidare ska få heltid hos landstinget

1:29 min

Landstinget Västmanland vill att alla som arbetar deltid inom landstinget ska kunna jobba heltid. Därför startar landstinget ett pilotprojekt på 18 månader där alla anställda på Barn- och ungdomskliniken får gå upp till heltid, om de vill.

– Det här är någonting som är nödvändigt för att vi ska fortsätta stärka bilden av oss som en bra arbetsgivare, samtidigt som de som jobbar hos oss ska ha möjlighet att kunna försörja sig på den lön man har.

Så säger landstingsrådet Kenneth Östberg (S) som också tror att patienter kan märka skillnad om till exempel de undersköterskor som vill får arbeta heltid.

– Dels tror jag att delar av vår personal kommer att känna sig mer till freds med att jobba hos oss. Det är möjligtvis också så att vi kommer att ha lättare att inte driva verksamheten med för låg bemanning vid sjukdom och annat, så jag tror att det kan bli en kvalitetshöjning för dem som besöker vården i Västmanland.

Landstinget har gjort en utredning som kommit fram till att det är fullt möjligt att införa heltid som norm, men att det troligen leder till ökade kostnader. Beslutet om att genomföra pilotprojektet har tagits av landstingsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista