Snö och halka leder ofta till störningar i trafiken. Foto: Henrik Montgomery/TT

Stopp i trafiken dyrt för samhället

1:54 min

När olyckan är framme och vägen blir blockerad uppstår ofta milslånga köer. Stoppen i trafiken kostar samhället stora pengar, enligt en rapport som trafikkonsultföretaget MOVEA gjort åt Trafikverket.

När E18 genom Västerås i torsdags stängdes av under en dryg timme uppstod snabbt långa köer. Köer av privatbilister, långtradare och budbilar.

Många trafikanter upplevde frustration över att bli ofrivilligt strandsatta medan räddningstjänst och polis rensade vägbanan från krockade bilar. Men det är inte bara frustrationen som blir tydlig vid ett totalstopp i trafiken utan även kostnaderna.

För varje gång en väg får stängas av så följer en del kostnader. Vi har alla ett mål och en mening med vår resa. Som privatbilist kanske man är på väg till ett tåg, ett flyg eller en rolig hotellhelg i någon närliggande stad. Som långtradarchaufför kanske du har en tid att passa, varor som ska levereras osv. Varje minut som vi blir stående generera samhällsekonomiska konsekvenser.

Trafikkonsulten Peter Kronborg på MOVEA har tillsammans med sina kollegor räknat på vad det kostar när trafiken står still.

– Vi har genom att räkna på en stor mängd olika parametrar kommit fram till en genomsnittlig kostnad på 720:- per timme och bil, och tittar man på stoppet på E18 i torsdags så kan man uppskatta det stoppet till en kostnad av 540 000 kronor.

Men vad kan man använda en sån här rapport till?

– Trafikverket använder det mycket i planeringen av hur mycket insatser man ska sätta in för att antingen undvika eller lindra problemen i händelse av halka. Snöröjning och dimensionering av polis och ambulans . Ju högre kostnad per vägavsnitt timme och bil desta större insatser kan behövas, menar Peter Kronborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista