Delade åsikter om obehöriga vikarier

0:52 min

Att låta studenter som ännu inte är behöriga vikariera inom skolan är inte lösningen på vikariebristen i Västerås. Det menar Roger Haddad, folkpartistiskt riksdagsledamot i utbildningsutskottet.

Han menar att grundproblemet ligger på ett annat plan. 

– Vikariesystemet har ju varit bekymmersamt i många år och många rektorer har fått vikariestopp som har lett till inställda lektioner. Det löser man inte genom att ta bort kraven på lärarna när vi precis håller på och lägger om skolpolitiken för att ställa just krav på kompetens för att jobba i skolan.

Som vi berättat rådet det stor brist på vikarier inom förskolan och skolan i Västerås. Så stor att till och med rektorer fått hoppa in för att rädda undervisningen.

För att mildra problemet har staden beslutat att släppa på behörighetskraven på vikarierna, för att få in fler i verksamheten.

När det gäller bristen på barnskötare beror den delvis på för dåliga anställningsvillkor för just barnskötare hos Västerås stads bemanningstjänst, menar Roger Haddad.

En som märker av bristen i sin vardag är Lena Åhlen som är förskolechef för Haga, Malmaberg-förskolor i Västerås. Hon menar att man behöver släppa på behörighetskraven.

– Vi vill ju att de som jobbar i våra verksamheter ska ha en grundkompetens. Men när vi kommit till det läget som är just nu, när vi inte får tag i medarbetare som har de här utbildningarna, så kan det ibland vara så att det finns mycket lämpliga personer som ändå skulle kunna jobba i våra verksamheter som vikarier, så att vi har mer täckning. På det viset handlar det också om en arbetsmiljöfråga för våra övriga medarbetare, säger Lena Åhlen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista