Västmanlands sjukhus Västerås. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.

Kontaktsjuksköterskor ska finnas på sjukhuset

2:17 min

För en jämlik och bättre cancervård krävs en rad åtgärder. Bland annat ska cancerpatienter ha en kontaktperson.

I Landstinget Västmanland, som tillsammans med sex andra landsting, är en del av Regionalt cancercentrum (RCC) i regionen Uppsala-Örebro, finns krav på kontaktsjuksköterskor.

På Västmanlands sjukhus i Västerås finns idag ett tjugotal kontaktsjuksköterskor, men det behövs fler, säger Eva Strand verksamhetschef på kirurgkliniken.

– Det är ju tydligt uttalat, att det ska finnas. Varje patient har rätt till en fast vårdkontakt. För att ha en fast vårdkontakt dit räknar vi också kontaktsjuksköterskorna, som är väldigt betydelsefulla för det arbetet, säger Eva Strand som håller i frågan om kontaktsjuksköterskor för Regionalt cancer centrums räkning i Landstinget Västmanland.

Sedan något år tillbaka utbildas även sjuksköterskor för att vara en viktig kontakt för den som insjuknat i cancer och särskilt viktigt är det för patienter som vårdas på olika avdelningar eller sjukhus.

Men för att få fler kontaktsjuksköterskor krävs det att Västmanlands sjukhus skjuter till pengar, säger Eva Strand.

– Varken kvinnokliniken eller urologen har haft riktigt med resurser för att gå in i det här. Men nu har vi sett en möjlighet där och räknar med att ordna detta. Kvinnoklinikens sjuksköterskor har gått den här utbildningen till kontaktsjuksköterska, så det finns stor möjlighet att det blir så, säger Eva Strand.

Landstingsrådet Denise Norström säger till P4 Västmanland att det är Västmanlands sjukhus som ska se till att resurserna finns. Med en budget på flera miljarder bör kontaktsjuksköterskor rymmas inom budgeten, menar Denise Norström.

Riktlinjerna från RCC regionalt cancercentrum är tydliga, tillägger Denise Norström.

Landstinget ska följa Regionalt cancercentrums riktlinjer om att det ska finnas kontaktsjuksköterskor, säger Denise Norström.

Men för att klara det så krävs det mer pengar, säger Eva Strand.

– Ja det vore väl önskvärt, ja!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista