En kontinensbåge kan vara till hjälp för kvinnor med urinläckage. Foto: Jenny Rask/SR

Urinläckage vanligt bland yngre - men få söker hjälp

4:20 min

Var fjärde kvinna i Västmanland har besvär med urinläckage. För många är besvären så allvarliga att det stör deras vardagsliv, ändå söker väldigt få hjälp. Orsaken är ofta skam och genans.

Många yngre kvinnor bär fortfarande på förutfattade meningar om att det bara är äldre människor på äldreboenden som har urinläckage.

Så när de själva drabbas, exempelvis efter en förlossning, tar det ofta väldigt många år innan de tar tag i problemet.

– Många går väldigt länge med problemen eftersom de inte vågar ta upp det med sin familjeläkare, säger Lotta Living, inkontinenssamordnaresom arbetar på Hjälpmedelscentrum i Västerås.

– Det är synd, för ju tidigare man söker hjälp desto bättre är förutsättningarna för att bli bra igen.

Problemet med att kissa på sig utlöses ofta vid förlossningen och kvinnorna tror att det ska gå över. Man läcker när man gympar, skrattar, nyser eller gör hastiga rörelser.

Ansträngningsinkontinens kan opereras. Idag tar operationen cirka 20 minuter och görs med lokalbedövning. De flesta går hem samma dag.

Det är stor skillnad mot förr, då patienten fick sövas och vara sjukskriven i många veckor efter operationen.

Men operation är inte den enda utvägen för att bli kvitt problemen.

– Bäckenbottenträning är absolut det bästa. Be en sjukgymnast hjälpa dig hitta din bäckenbotten, säger Lotta 

– Är man överviktig eller röker kan det förvärra problemen. Sedan finns också en kontinensbåge som man för in i slidan med hjälp av en spatel och den lyfter sedan urinröret något och hjälper till att hålla tätt. Den fungerar ungefär som en tampong, säger Lotta Living till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista