Staffan Ingelög, läkare i Västerås. Foto: Mattias Forsberg/SR

Inget handslag hos doktorn i "vabbruari"

Staffan Ingelög: Ingen tar illa upp
3:43 min

Doktor Staffan Ingelög är en av de läkare som låter bli att ta patienterna i hand under sjukdomstider. "Hej, jag heter Staffan Ingelög. Varsågod och sitt" fungerar för det mesta bra, säger han. 

Ibland gör han dock ett undantag och möter sina patienter med ett vanligt handslag.

– Äldre patienter kanske jag tar i hand i alla fall, om jag har gjort det i alla år förut.

I årets statistiskt sett sjukaste månad februari kan man nog undvika åtminstone ett par sjukdomar på det här viset, säger Staffan Ingelög, som varit familjeläkare i Västerås i 40 år nu på lördag.

– Jag tvättar händerna och spritar dem mellan varje patient. Det är ett sätt att inte föra smitta vidare.

Inte bara familjeläkaren gör klokt i att undvika handslag i "vabbruari". Alla kan göra sitt för att undvika att själva bli sjuka och föra smitta vidare.

– Man ska tvätta händerna, ofta. Alltid efter toabesök förstås, och alltid innan man ska äta. Barn som kommer hem från dagis kan ha som rutin att tvätta händerna, både när de kommer hem och innan de äter. För att själv slippa sprida smitta kan man nysa och hosta vid armbågen.

Virus och bakterier på ledstänger och andra ytor ute på stan kan man undvika genom att behålla vantarna eller handskarna på sig, säger Staffan Ingelög.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".