Rikshem inför två renoveringsnivåer efter kritik. Foto: Rikshem

Rikshem backar efter kritik mot hyreshöjningar

"Vi har fallit till föga för kritiken"
2:40 min

När fastighetsägaren Rikshem meddelade att man tänkte göra en omfattande renovering på Vetterstorp i Västerås var det många som protesterade. Anledningen var att renoveringen skulle generera hyreshöjningar på upp emot 75 procent. Efter kritiken backar nu Rikshem

Lägenheterna på Vetterstorp ska rotrenoveras och det här skulle få hyrorna att rusa i taket. Flera hyresgäster skulle få sin hyra höjd med mellan 60-75 procent. Sedan det blev känt att den omfattande renoveringen skulle ge kraftiga hyreshöjningar så har oron och ilskan bland det boende på Vetterstorp varit stor.

Efter att hyresgästföreningen börjat förhandla med Rikshem har man nu kommit fram till ett nytt förslag som skulle kunna göra situationen lättare för många av de boende. Rikshem kommer nu erbjuda hyresgästerna att själva avgöra renoveringens omfattning.

Ridger Nylund är fastighetschef på Rikshem i Västerås.

– Man kan välja två renoveringsnivåer. Den normala nivån är den vi yrkade förut, men sen har vi en andra lägre nivå där man kan avsäga sig renoveringen av kök, ytskikt, innerdörrar och garderobsdörrar och det skulle innebära en lägre hyra naturligtvis.

Hur ser du på den kritik som ni har fått?

– Det är klart att det här ger reaktioner och det är naturligt. Kanske lite därför också vi fallit till föga och tagit fram två renoveringsalternativ.

Brukar man inte spara pengar för att finansiera en sån här renovering istället för att ta ut hela kostnaden på hyresgästerna?

– Det fungerar inte så med hyresrätter utan det är den som bor där som får betala. Någon måste betala för vad det kostar. Det finns inga statliga reduktioner eller bidrag längre så då blir det tyvärr så att det är hyresgästerna som får betala.

Enligt Ridger Nylund ska Rikshem och Hyresgästföreningen träffas i mitten av veckan för att slutföra förhandlingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".