1 av 2
Lars Kallsäby, Centerns gruppledare i Västerås. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio
2 av 2
Annie Lööf på Centerns kommundagar. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Ingen oro över C:s dåliga siffror

0:57 min

Centerpartiet brottas med de sämsta opinionssiffrorna på 35 år, enligt DN:s senaste opinionsmätning. Men det kan snabbt ändras, enligt Lars Kallsäby, Centerns gruppledare i Västerås.

I helgen samlades över 500 centerpartistiska lokalpolitiker på partiets kommunmöte i Malmö.

Enligt DN/Ipsos januarimätning får Centerpartiet 3,1 procent av väljarstödet, dvs under riksdagsspärren.

Men det ska man inte stirra sig blind på, anser Lars Kallsäby, en av de västmanländska centerpartister som var med på helgens möte i Malmö.

Opinionssiffror kan gå upp och ner, menar han:

– Januari/februari 2010 och januari/februari 2006 låg Centerpartiet också betydligt lägre i opinionen än vad vi senare åstadom i valen, säger Kallsäby.

Så det är tidpunkten för mätningarna som är problemet, inte er politik?

– Nej, vad jag säger är att vi måste få vara ute och prata politik och det gör man i en valrörelse. Det finns alltid en risk att ett mindre parti som vårt kommer lite bort när det inte är val.

– Vi åkte ifrån Malmö med en starkare känsla av styrka. Vi känner att vi har en bra politik och vi har ett bra sätt att nu vara ute och prata med människor. Det går under benämningen "närodlad" politik, säger Lars Kallsäby till P4 Västmanland.

"Närodlad" politik utgår från den enskilda människans vardag, enligt Kallsäby:

– Vi har inte en politik som styrs uppifrån Stockholm eller Bryssel, utan vi försöker hitta lösningar på människors vardagsproblem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista