Sockenstugan i Västanfors skapar bråk mellan Fagersta kommun och Västanfors-Västervåla församling Foto:Terje Lund/Sverigesradio

Het strid kring sockenstugan i Västanfors

1:41 min

Västanfors-Västervåla församling tycker att Fagersta kommun medvetet förhalar besluten om Sockenstugan vid Västanfors kyrka. Grovt uttryckt, anser kommunen, och kommer med egna anklagelser mot församlingen.

Vad tycker du om tonläget och de upprepade konflikterna mellan församlingen och kommunen? Skriv vad du tycker i kommentarsfältet!

Församlingen, som äger marken, kräver att sockenstugan, som ägs av kommunen, ska bort. Parterna har olika åsikter om vad som har avtalats.

Kyrkoherde Henrik Rydberg tycker att kommunen förhalar beslutsprocessen:

– Fagersta kommun sätter i system att förhala allting och vi har inte tid att vänta på deras beslutsprocesser.

Kommunens man i den här infekterade frågan är Harold Nilsson, förbundschef på NVK, Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund.

Han häpnar över att Henrik Rydberg tycker kommunen förhalar kommunala beslut:

– Jag tycker det är ett grovt utryck.

Harold Nilsson tycker att kyrkoherde Henrik Rydberg verkligen inte ska spänna musklerna på det här sättet, mot bakgrund av att kyrkan har agerat tidigare i vissa fall.

– Kyrkan kapade fruktträd på kommunens mark, ställde upp baracker på kommunens mark, har borrat berg och brunn på kommunens mark istället för sin egen - men inte spänner kommunen musklerna på det här sättet.

Henrik Rydberg, varför blir det bråk och ett tonläge som trappas upp?

– Nej, vi trappar inte upp något tonläge, säger Rydberg till P4 Västmanland.

Harold Nilsson tror sig dock veta hur man kan lösa den här infekterade situationen kring Sockenstugan, som efter den 31 mars riskerar rivning.

– Ja, man kanske ska byta ut Henrik och mig, för jag tycker det är sällan man stöter på patrull på det här viset.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista