Varje år kommer omkring 20 000 besökare till fastighetsmässan Mipim i Cannes. Foto: Valery Hache/Scanpix

Färre kommunala representanter på mässa i Cannes

2:02 min

När den omdebatterade internationella fastighetsmässan Mipim hålls i Cannes i mars blir det färre kommunala representanter från Stockholm Business Alliance, där bland annat några kommuner i Västmanland ingår.

Mipim uppmärksammades i Sveriges Televisions Uppdrag granskning förra året, det gällde främst kommunerna Staffanstorp och Göteborg, där skattebetalarna fick stå för stora kostnader. Enligt Göteborgsposten är det mycket färre deltagare från Göteborg i år och ingen från Staffanstorp.

Men även från organisationen Stockholm Business Alliance, en sammanslutning av kommuner som ska marknadsföra Stockholmsregionen - och där några Västmanländska kommuner är med - är det färre kommunala representanter i år, ett knappt hundratal jämfört med omkring 130 förra året.

Kommunalrådet Ulla Persson i Västerås är inte helt förvånad över att färre åker till Mipim i år.

– Jag tror att det är alla skriverier om de här människorna som inte förstår att det är samma regler i Cannes som det är i den egna kommunen, det har skrivits om dem och jag tror att det är därför som många avstår, säger hon.

Men Västerås deltar med fyra höga tjänstemän och kommunalrådet Ulla Persson, som tycker att Mipim är en viktig mötesplats för att knyta kontakter.

Ytterligare en Västmanländsk kommun, Arboga, var med på Mipim förra året, men man deltar inte i år. Men enlig näringslivschef Göran Dahlén har det inget med reportagen kring Mipim att göra.

– Vi tycker att det är en bra mässa det där, och vi har fått ut mycket kontakter genom den där mässan och vi håller på och bearbetar och jobbar vidare med dem nu. Vi känner att vi har ett sådant där år då vi behöver fördjupa och utveckla de här kontakterna som vi har tagit, så man behöver inte åka varje år, säger han.

Kan du säga något konkret exempel än så länge där ni har haft nytta av de här kontakterna?

– Vi har ju ännu ingen etablering, kan man säga, som är landad på grund av det. Men vi har en etablering där man står och väntar på ett investeringsbeslut och där vi vet att vi har skjutit fram positionerna och där vi vet att vi är en av de högst aktuella, säger Göran Dahlén, och så här svarar Ulla Persson i Västerås på samma fråga:

– Utan att nämna några namn så kan jag ju säga att jag har varit nere två gånger på Mipim med tre-fyra år emellan och båda gångerna så har vi faktiskt fått hit fastighetsbolag, byggbolag som annars kanske inte skulle ha varit i Västerås, säger Ulla Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista