Fatima Hassan, sitter i styrelsen för somaliska kvinnoföreningen i Västerås. Foto: Cecilia Tiberg/SR

"Det är klart man upplevt smygrasism"

2:37 min

Afrosvenskar utsätts oftare för hatbrott och diskriminering än andra grupper, visar en ny rapport. Fatima Abdullahi Hassan från Västerås har inte utsatts för våld eller hot - men hon har mött rasism i vardagen.

Afrosvenskar är den minoritetsgrupp som utsätts för hatbrott och diskriminering i Sverige, enligt en kartläggning som Mångkulturellt Centrum gjort på uppdrag av regeringen. Fatima Abdullahi Hassan sitter i styrelsen för somaliska kvinnoföreningen i Västerås. Hon har aldrig blivit hotad eller slagen - däremot utsats för rasism i vardagen.

Hon minns när hon gick i nian och skulle fråga studievägledaren om information inför gymnasievalet.

-– Han sa att han inte tyckte att jag skulle gå gymnasiet, utan att förklara vad han menade. Han hade inte sett mina betyg, men tyckte ändå att jag skulle gå IVIK (en introduktionskurs för invandrare inom det individuella programmet), säger Fatima Abdullahi Hassan.

Afrosvenskar stöter också oftare på diskriminering inom arbetslivet eller på bostadsmarknaden, enligt rapporten från Mångkulturellt centrum. Men Fatima Abdullahi Hassan tror att det är farligt att förvänta sig att man ska bli diskriminerad.

-– Jag kan tycka att det här rasism används som en ursäkt i dag. Man säger: folk är rasistiska mot mig, jag kommer ändå aldrig att få jobbet, varför ska jag ens försöka? Man ger upp lite grand, det kan jag tycka är tråkigt. För man vet aldrig vem man möter, man ska inte dra alla över en kam.

Vad är viktigast för att komma tillrätta med rasismen?

-– Att konfrontera den på plats. Känner du att du har blivit kränkt, eller, "varför har jag inte fått samtal tillbaka från en arbetsgivare till exempel, så ring tillbaka och fråga! Säg, "på vilka grunder har du inte ringt tillbaka till mig? Vad tycker du att jag saknar?", säger Fatima Abdullahi Hassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista