1 av 5
Brand & Räddning på Västerås Citygymnasium. Foto: Jonna Noblin
2 av 5
Roberto Pliscovaz, brandinstruktör. Foto: Jonna Noblin
3 av 5
Sandra Eriksson, elev på Brand & Räddning på Västerås Citygymnasium. Foto: Jonna Noblin
4 av 5
Träning inför övning pågår. Foto: Jonna Noblin
5 av 5
Kl. 18 dras larmet och fram tills dess övar eleverna. Foto: Jonna Noblin

Elever som brinner för räddning

3:11 min

Det brinner i knutarna på Västerås övningsfält, Fågelbacken, i kväll. Årskurs 3 elever som läser Brand & Räddning på Västerås Citygymnasium skall ha praktisk examination på stor skadeplats.

Eleverna har under tre års tid läst brand & räddning och även om detta blir en examination för instruktör så är det även en förevisning för deras anhöriga om vad de egentligen sysslat med i skolan.

Eleverna kommer att arbeta på en fingerad trafikolycka som brandmän och ambulanssjukvårdare med alla förekommande arbetsuppgifter som dessa yrken har. De kommer att ta hand om cirka 15 mer eller mindre skadade personer, klippa av tak på fordon och så vidare.

Eleverna skall i samråd med ambulanspersonal prioritera, besluta och ta ut de skadade på ett korrekt sätt. När de är klara på den första olyckan dras ännu ett larm, denna gång brand i bilverkstad. Eleverna skall dra fram slang, sätta på sig rökskydd och bekämpa denna brand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista