Landstingsrådet Rigmor Åkesson (S) och kommunalrådet Carin Lidman (S) inviger "nya" Zethelius korttidsboende. Foto: Marcus Carlsson/SR.

Invigning när några äldre ska få det bättre

4:44 min

Vården ska förbättras för en del äldre Västeråsare. Med pompa och ståt invigdes idag det som kallas "nya" Zethelius korttidsenhet på Bäckby i Västerås.

På avdelningen det gäller bor äldre personer som är för friska för att ligga på sjukhus, men för sjuka för att klara sig hemma.

Efter att landstinget och Västerås stad kommit överens om ett avtal har avdelningen nu bland annat fått fasta läkare, vilket ska underlätta vården.

För att fira det brann marschaller utanför ingången i förmiddags och innanför dörrarna var det uppdukat med bubbel, snittar och annat. Den som klev in möttes av en mässingssextett.

– Här kan man få bra omvårdnad medan man återhämtar sig. Men det nya nu är att vi kommer att ha fasta läkare på plats och det har inte funnits på ett korttidsboende tidigare. Så det är det som är den stora förbättringen, säger kommunalrådet Carin Lidman (S).

I samband med invigningen hölls några tal där det nämndes att allt inte fungerat bra tidigare.

– För sjuksköterskorna som har jobbat här på korttidsboendet har det varit rätt rörigt, eftersom varje person har haft sin egen familjeläkare. När de behövt nya läkemedel eller andra läkarkontakter har sjuksköterskorna behövt ringa 10-15 olika familjeläkare på en dag. Men nu slipper de göra det och kan ägna sig mer åt att vårda dem som bor här istället för att sitta i telefon, menar Carin Lidman.

En som bor och trivs på boendet är västeråsaren Ing-Marie Halvarsson. Dock valde hon att inte vara med under invigningen.

– Man blir bara förbannad. Det finns det pengar till, men det finns aldrig pengar till vården. Men det är jättebra här för det är väldigt bra personal här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista