Foto: Claes Lundkvist/SR

Förlossningsskador omges av tystnad

4:30 min

Många kvinnor som får förlossningsskador kan få svåra besvär som förändrar livet fullständigt. Men trots att de som drabbas är många talas det lite om besvären - de upplevs som för genanta.

– Jag kan komma ihåg känslan av att "oj, nu gick jag verkligen mitt itu", säger Karin från Västerås.

Vårdpersonalen sydde ihop henne och intygade att allt såg bra ut. Men bara några månader senare förstod Karin att allt inte stod rätt till.

Hennes mellangård och ringmuskel hade slitits sönder när hon födde och hon drabbades av analinkontinens. Idag har Karin genomgått två operationer och mår relativt bra. Hela livet har dock förändrats.

– Jag kan inte ta vilka jobb som helst, jag måste hålla koll på var det finns en toalett och på grund av operationerna har mitt samliv blivit lidande, säger Karin.

Efter att själv ha drabbats av förlossningsskador engagerade sig Karin i frågan. Hon kom i kontakt med massor med kvinnor som hade stora besvär men som inte pratade om dem för att de upplevs som genanta. 

– Jag vet att det många som inte pratar med någon om det här, inte ens sin partner och de går inte till läkare. Det är många som lider av det här i tysthet, säger Karin.

En undersökning från Sahlgrenska akademin i Göteborg ger stöd till Karins påstående. I studien svarade hälften av alla kvinnor som haft förlossningsskador att de fått framfall. Även risken för urininkontinens och analläckage var stor.

– I kontakt med vården är det många som får höra att det är helt normalt att underlivet förändras. Att det här kan hända när de föder barn, säger Karin.

Vad upplever du behöver förändras?

– Skador i underlivet efter förlossningen ska ses som riktiga skador, som ger riktiga problem och förtjänar riktig sjukvård. Som vilken annan kroppsdel som helst, säger Karin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista