Björnösundet med Björnöbron / Foto: Michael Gawell SR

Västerås stad sätter stopp för aktivitetscenter på Björnön

4:25 min

Björnö stug- och aktivitetscenter kan tvingas sluta med uthyrningen av kanoter och skridskor. André Axelsson, som driver företaget, är oförstående medan Västerås stad säger att han aldrig haft tillåtelse att erbjuda de här aktiviteterna.

När kommunen 2010 gjorde en plan över hur Björnön skulle se ut i framtiden  bestämde de samtidigt att den kommunägda stugbyn vid Granbo skulle avvecklas.

I kommunens förslag till nytt hyreskontrakt till hyresgästen Björnö Stug- och Aktivitetscenter finns ett förtydligande att verksamheten bara får ägna sig åt stuguthyrning.

De aktiviteter som hyresgästen André Axelsson och hans Björnö Stug- och Aktivitetscenter erbjudit har de aldrig haft tillåtelse att erbjuda, enligt Jazmin Pettersson, ordförande i fastighetsnämnden i Västerås:

– De får hyra ut stugor och det är precis så avtalet alltid sett ut. Det är det här med aktivitetscenter som vi haft en diskussion med utföraren om då vissa saker inte får förekomma, till exempel evenemang och liknande.

– Det avtal som staden har med utföraren är att hyra ut stugorna, säger Jazmin Pettersson till P4 Västmanland.

Så det som erbjudits nu har de inte egentligen inte fått göra?

– Nej, det är vår syn på det hela att det inte ingår i det avtal som är tecknat med staden.

Varför kan inte flera aktörer samsas på Björnön?

– För vår del ser vi gärna att alla samverkar så gott som möjligt, men här verkar det inte finnas någon lösning.

– På det ena stället finns det full tillåtelse att utföra aktiviteterna. Det gör det inte på den andra sidan då den andra hyresgästen hyrt stugorna för allmän uthyrning, säger Jazmin Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista