Foto: TT

Kvinnor berättar om sina förlossningsskador

Inlästa mejl från kvinnor om förlossningsskador
4:16 min

P4 Eftermiddag följde upp gårdagens reportage om förlossningsskador, som urin- och analinkonstinens. Många kvinnor har hört av sig till oss och här delar vi med oss av deras historier.  

Dela gärna med dig av dina erfarenheter och åsikter i kommentarsfältet!

Sus berättar hur hon fick en liten, liten spricka på ringmuskeln för att hon bajsade på sig under förlossningen. Varje gång hon gick på toaletten så sprack det och började blöda i ringmuskeln. Ingen hittade något och sa bara att det går över, det var ingen fara.

- Min ångest och panik över toalettbesöken ökade och jag grät varje dag för att det gjorde så jäkla ont. Till slut, efter mycket tjat, gråt och ångest, fick jag komma till kirurgen som konstaterade att jag hade en fissur som aldrig läkte. Något jag tyvärr lärt mig av detta är att gråta är det enda sättet att få hjälp, säger Sus.

En annan kvinna, Ida, berättar hur hon blev väldigt starkt påverkad av Uppdrag Gransknings program om sfinkterruptur, och när hon själv närmade sig en förlossning blommade rädslan upp och hon bestämde sig för att be om ett kejsarsnitt.

- Den läkare jag fick träffa bemötte mina argument och de statistiska uppgifter jag hade med mig med floskler som: "kvinnans kropp är gjord för att föda barn" och "nu har du läst för mycket".

Efter gråt fick Ida till slut göra kejsarsnitt och trots en infektion i ärret och en i livmodern är hon helt nöjd med sitt beslut att inte föda vaginalt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".