1 av 13
Alva Strömberg och Ludvig Ahlin fick varma applåder av publiken. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
2 av 13
Programledare Mattias Rensmo intervjuar Ludvig Ahlin och Alva Strömberg. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
3 av 13
Fullsatt i radiohuset när Brandthovdaskolan rikskvalade. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
4 av 13
Spänning i buren. Alva Strömberg och Ludvig Ahlin från Brandthovdaskolan i Västerås. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio
5 av 13
Domare Eija Salminen och programledare Mattias Rensmo. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
6 av 13
En deltävling ägde rum i klassrummet. Mattias Rensmo förklarar reglerna för Ludvig, Alva, Edvin och Saga. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
7 av 13
Så här såg mallen ut, så här skulle det bli. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
8 av 13
Alva och Ludvig försöker följa anvisningarna från Edvin Porswald och Saga Birkenholt. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
9 av 13
Edvin Porswald och Saga Birkenholt fick ge anvisningar om hur den geometriska mallen skulle ritas. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
10 av 13
Ludvig och Alva kämpar med uppgiften medan klassen tittar på. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
11 av 13
Ludvig och Alva hade full koncentration. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
12 av 13
Alla i klassen var nyfikna på hur geometrilösningen såg ut. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
13 av 13
Så här blev resultatet, inte riktigt lika som mallen. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Vi i femman

Tufft rikskval satte stopp för Brandthovdaskolan i Vi i femman

Alva och Ludvig från Brandthovdaskolan 5A i Västerås kämpade hårt men lyckades inte ta sig vidare i det stenhårda riksvalet. Men de är lokala mästare i Vi i femman i Västmanland.

Bara 4 av 25 klasser i landet gick vidare till tv-finalerna. 

 – Det var bra motstånd och svåra frågor, konstaterar Brandthovdaskolans lag med Ludvig Ahlin och Alva Strömberg, när tävlingen var över och de konstaterat att deras skola inte var en av de som gick till riksfinalerna i Malmö. Men skam den som deppar för länge.

– Jag kommer att minnas det här för alltid, säger Ludvig Ahlin och får en varm applåd av de föräldrar och klasskamrater som fyllt radiohuset till direktsändningen. 

Kvalet till riksfinalerna var indelat i två steg. Det första utfördes tidigare under dagen i klassrummet och var en geometrisk problemlösning där laget och två ytterligare klasskamrater var inblandade.

Eleverna placerades på var sin sida om en skärm. Det ena paret, Edvin Porswald och Saga Birkenholt, hade till uppgift att med ord beskriva flera geometriska figurer som ritats ut på ett rutat papper.

Det andra paret, Alva Strömberg och Ludvig Ahlin, hade till uppgift att teckna samma bild med bara orden från klasskamraterna till hjälp. Uppgiften blev dock för svår. Laget fick vid ett tillfälle börja om och maxtiden på 30 minuter överskreds.  

Den andra delen av torsdagens tävling skedde i direktsändning i radiohuset i Västerås. Alla 25 lokala mästarna i landet tävlade mot varandra samtidigt, ihoplänkade i en studio i Radiohuset i Stockholm.

Här plockade laget från Brandthovda poäng för poäng. Judiska huvudbonader, planeternas placering från solen och Olympiska spelen, klarades av. Men den sammanlagda poängen i de två momenten räckte inte till. Det blev lagen från P4 Uppland, P4 Sörmland, P4 Gotland och P4 Örebro som gick vidare till TV-finalerna. 

Nu ska Brandthovdaskolan 5A bestämma vad de ska göra för vinstpengarna, de 3000 kronor som hamnat i klasskassan i och med den lokala mästartiteln. 

Vi i Femman är Sveriges Radios allmänbildande frågetävling för femteklassare i hela landet. Tävlingen startade i Sveriges Radio redan 1963. 1970 började även SVT sända Vi i Femman. I årets uttagning till Vi i femman har totalt 71595 elever deltagit i hela landet, det är närmare 2800 fler än i fjol. Och det motsvarar 75 procent av alla Sveriges femmor.

Här hittar du mer om Vi i femman i Västmanland

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista