Amir lagade mat med hjälp av matbloggaren Johan Hedbergs smör. Foto: Jonna Noblin

Radiokocken Amir lagade pasta

Västeråsaren Amir Kheirmand tävlar i Sveriges Mästerkock i TV4, men han är också vår nya radiokock i P4 Förmiddag. I dag står pasta med brynt smör och parmesan på menyn. Här hittar du receptet.

Pasta med brynt smör och parmesan

4 portioner

Tid: 60 minuter

400 gram Paparedelle

100 gram smör, brynt

100 gram parmesan

2 msk pinjenötter, rostade

2 msk olivolja

1 citron

½ kruka Salvia

Flingsalt och svartpeppar

1. Koka pastan al dente. Häll av och spara nån deciliter av pastavattnet.

2. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Stek salviabladen i 30 sekunder och ta upp dem. Vänd ner pastan i olivoljan, lägg i zest från en lime och saften från halva citronen. Häll i pastavattnet. Salta, peppra och rör om ett par minuter.

3. Lägg upp pastan på ett uppvärmt fat, riv över parmesanosten, lägg på salvia och pinjenötterna och skeda över det brynta smöret.

4. Servera direkt

Världens godaste smörkola

Receptet är lånat av Johan Hedberg ur hans bok "Smör : Kärna, bryna, baka"

Tid: 30 minuter

3 dl socker

3 msk glykos

150 gram smör

1 vaniljstång

1 dl sirap

2 dl vispgrädde

1. Smält socker och glykos i en stor kastrull med tjock botten på medelvärme. Klicka i smöret när blandningen blivit ljust brun.

2. Dela och skrapa ur vaniljstången och lägg i. Tillsätt sirap och grädde och koka blandningen tills det är är cirka 122-126 grader varmt. Då blir kolan mjuk och seg.

3. Lägg ett bakplåtspapper i bottnen av en ugnssäker form. Häll i smeten och låt stelna i rumstemperatur minst 2 timmar. Skär eller klipp i lagom stora bitar. Slå in i papper och förvara i en lufttät burk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".