Elisabeth Unell, moderat oppositionsråd i Västerås. Arkivbild: Marcus Carlsson/SR.

Oppositionen kritiserar begränsningar för Björnöföretagare

"Förstår inte hur man har tänkt"
1:07 min

Fastighetskontorets beslut att i det nya hyresavtalet för stugbyn vid Granbo på Björnö i Västerås begränsa företagaren André Axelssons möjligheter av erbjuda event och friluftsevenemang, kritiseras nu hårt av den politiska oppositionen.

Efter att i drygt femton år ha erbjudit företagsevent och olika friluftsaktiviteter på Björnö utanför Västerås så vill nu fastighetskontoret i Västerås skriva om avtalet och där begränsa Björnö stug- och aktivitetscenters framtida verksamhet till enbart stuguthyrning.

Den här begränsningen i kontraktsförslaget har rört upp känslorna hos den politiska oppositionen, Elisabeth Unell (m), oppositionsråd och ledamot i fastighetsnämnden.

– Jag reagerar väldigt kraftigt mot ett hyresavtal som beskriver vad man inte får göra. För en aktör som har ett företag och en verksamhet där man inte ska få göra sånt som man gör idag och som är uppskattat hos väldigt många västeråsare känns väldigt märkligt.

Kommunen har sagt att man vill satsa extra på Björnögården istället. Kan du förstå det?

– Nej, jag förstår inte alls hur man har tänkt. Det är självklart att Björnögården ska få utvecklas, men jag tycker också att verksamheten på Granbo ska få utvecklas. Det är viktigt att vi har många aktiviteter och flera aktörer på Björnön, säger Elisabeth Unell.

I den bilaga till hyreskontraktet för stugorna skriver fastighetskontoret att André Axelsson och hans företag från och med nästa avtalsperiod förbjuds att erbjuda/bedriva;

* Konferensverksamhet

* Aktiviteter för enskilda grupper såsom fester, bröllop, dop, begravningskaffe, svensexor, möhippor, teambuildning, geocaching, tre/femkamper och liknande, fisketävlingar eller andra tävlingar, höghöjdsbana, idrottsläger o. dyl.

* Anordnande av kurser och utbildningar

*Uthyrning eller försäljning av till exempel skridskor, skidor, snöskor, pjäxor, pulkor, sparkstötting, ispikar, stavar, kanoter, kajaker, canadensare, båtar, fisketillbehör såsom fiskespön, håvar och bete, tillbehör till olika aktiviteter o. dyl.

* Båtcharter, turåkning med RIB-båtar o.dyl.

* Tält, kåtor o. dyl

* Restaurang/kiosk/café eller annan försäljning av mat

* Tjänster eller produkter inom hälsovård, exempelvis SPA och relax

Den politiska oppositionen har i en skrivelse till kommunstyrelsen krävt att den här bilagan tas bort och att verksamheten som finns på Granbo idag får fortsätta som tidigare. Att en kommun så här tydligt går in och bestämmer vad en företagare får och inte får syssla med var för Elisabeth Unell en ny erfarenhet.

– Jag har inte sett något sånt här avtal tidigare, där man i princip tar alla de verksamheter som en näringsidkare i Västerås bedriver och sagt att man inte får göra det. Det känns mycket märkligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".