Programledare Marie Björk och landstingsstyrelsens ordförande Denise Norström (S) i radistudion. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Landstinget svarar på kritik om förlossningsskador

7:43 min

Vår rapportering om förlossningsskador har väckt många och starka reaktioner bland lyssnare. I P4 Eftermiddag kräver Marie Björk svar av landstingsstyrelsens ordförande Denise Norström. 

– Varje sånt fall är ett fall för mycket. Det är inte okej. Förlossningsskador naturligtvis omhändertas, något annat finns inte, säger Denise Norström

De senaste dagarna har P4 Västmanland fått in massor med berättelser av kvinnor som fått omfattande förlossningsskador och som upplever att de inte får vård (se citaten nedan). 

Vad kan ni gör åt problemet?

– Inom politiken drar vi upp riktlinjer och blandar oss inte in i det medicinska som vi inte kan något om. Varje mottagning måste hantera det medicinska på det mest professionella sätt som går.

Men om det inte funkar?

– Bara det att frågan lyfts här i radio bidrar till att kvinnokliniken och förlossningen kanske ser över sina rutiner. 

Hur förlossningsskador behandlas och skiljer sig mycket från olika landsting. Att en kvinna får den stor skada i samband med förlossning, då samtliga lager av vävnad i underlivet brustit, är vanligast i Stockholm och minst förekommande i Luleå. Västmanland placerar sig ungefär i mitten av den skalan. 

– Jag kan inte svara på varför det ser ut så. Men det gäller att vi är kritiska och frågar oss vad som kan göras bättre och annorlunda.

Vad ska du göra åt det här?

– Vi måste prata med sjukhusledningen om det är några rutiner som måste förändras, det behöver vi titta på. En person som skadas är en för mycket. 

Det är många kvinnor som  hört av sig till P4 Västmanland de senaste dagarna och delat med sig av skrämmande erfarenheter av förlossningar och bristande eftervård.

Här är några av kommentarerna:

Jag födde ett barn på fem kilo för nio månader sedan och var någon millimeter från total sfinkterruptur. Blev sydd fint och har i dag inga större besvär, men vågar inte skaffa fler barn. Det verkar som att man idag ska föda vaginalt till varje pris. Och de som beslutar om det är oftast de som aldrig själva kan beröras av konsekvenserna, nämligen männen. Vad gör det om kvinnorna lider? Ingenting uppenbarligen. Bara de manliga läkarna slipper lyssna på tjatet om rädslan över att spricka och bli inkontent vid 25. Håll käft och tryck ut ungen bara, verkar parollen vara. Och så sägs det att vi bor i världens mest jämställda land. Grattis till oss! Carin

Fantastiskt bra av er att ta upp detta ämne! Ni kvinnor som drabbats - skäms inte, utan kräv er rätt till vård! Och prata med vänner, partner, sjukvård om det. Det är inte rimligt att behöva lida flera år eller ännu längre. Erika

Bra att någon lyfter ämnet igen eftersom det fortfarande ofta mörkas av sjukvården. Att underlivet förändras så pass att det får negativa konsekvenser för livskvaliteten är INTE normalt och inte ok. Det är skamligt och oerhört kränkande att många av de kvinnor som söker pga underlivsbesvär efter en förlossning får höra att det ska vara så efter en förlossning. Att bli idiotförklarad och att allt sitter i huvudet. Förlossnings- och eftervården måste bli bättre!! Malin

Äntligen nån som vågar tala öppet om detta. Jag har lidit i många år....i tysthet.Önskar så att jag ALDRIG fött barn vaginalt,mitt liv blev förstört! Jossan

Jättebra att ni tar upp detta ämne! Det är sorgligt att förlossningsvården ser ut som den gör. Skador mörkas och det är svårt att få hjälp. Instämmer till fullo med att underlivsskador ska få samma vård som andt skador. Åsa

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista