SD kommenterar uttalande av ny ledamot i Västerås

1:05 min

I går gick Sverigedemokraternas nya ledamot i kommunfullmäktige i Västerås, Krister Kvist, på sitt första sammanträde. I en intervju gav han bland annat sin syn på invandringen. Nu uttalar sig partiets pressekreterare om Kvists uttalanden.

Krister Kvist fick frågan vilka frågor han brinner för:

– Att vi ska upprätthålla lagen och att vi ska ta hand om oss svenskar i första hand och inte slösa bort en massa pengar på saker som vi inte ska göra. Speciellt inte skattepengar, säger han.

Vad menar du när du säger svenskar i första hand?

– Vi som är uppvuxna här och lever här och har betalat in skatt, om vi nu har det.

Vilka är det som kommer i andra hand?

– Det är ju de som kommer hit nu och som vi tar in och sätter i bidragssvängen och som antagligen inte får ett jobb på 10-15 år.

Vad är det som borde göras där?

– Vi ska inte ta in så många förstås, säger Krister Kvist.

Martin Kinnunen, pressekreterare för Sverigedemokraterna, ser inget anmärkningsvärt i detta:

– Jag tycker Kvist låter som en nybliven lokalpolitiker som talar om sina hjärtefrågor, invandringspolitik och brottsbekämpning.

– Jag tycker att han ger ett bra folkligt intryck. För att vara den första intervjun tycker jag inte att det är något att vara så väldigt kritisk mot, säger Martin Kinnunen till P4 Västmanland.

– Jag tror att alla hör att han inte låter som en riktig politiker, han låter mer som en vanlig medborgare vid fikabordet.

Hur många asylsökande tycker Sverigedemokraterna att vi ska ta in i landet?

– Jag vill inte sätta något numerärt antal men däremot så har vi sagt att vi på sikt vill minska antalet anhörig- och asylinvandring med 90 procent. Eller vi bedömer att vår politik kommer att minska antalet asyl- och anhöriginvandrare med 90 procent, säger Kinnunen.

Var går gränsen mellan rasism och det som Krister Kvist sa i intervjun?

– Jag tycker att det är en enorm skillnad, är man rasist ser man ner på andra människor på grund av deras bakgrund.

– Det jag hört Kvist säga är att han tycker att man ska begränsa invandringen, lägga resurser på de människor som bor i Sverige. Det är ingen märklig ståndpunkt, det är precis samma ståndpunkt som Sverigedemokraterna har, säger Martin Kinnunen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista