1 av 3
Timmermannen Daniel Eriksson visar märken som kan avslöja vilken tid kyrkan byggdes. Foto: Samuel Sillén/SR Västmanland
2 av 3
Lisa Skanser, byggnadsantikvarie och Anna Güthlein, stiftsantikvarie. Foto: Samuel Sillén/SR Västmanland
3 av 3
Så ser det ut innanför taket på Romfartuna kyrkan. Foto: Samuel Sillén/SR Västmanland

Kyrkornas takstolar avslöjar åldern

2:49 min

Västerås stift kommer under våren att besöka kyrkor i stiftet för att inventera medeltida takstolar. Inventeringen ska underlätta underhållet och även ge informationen som kan användas vid forskning.

Av stiftets 65 medeltida kyrkor ligger de flesta i Västmanland. En av dem är Romfartuna kyrka.

– Det finns flera anledningar till inventeringen. Delst att få kännedom om vilka taklag som finns bevarade när det ska göras olika typer av takreparationer och installationer, dels är det material som finns tillgängligt för forskningen i framtiden, säger Lisa Skanser som jobbar som byggnadsantikvarie för stiftelsen Kulturmiljövård i Västerås.

Projektet rör sig över hela Västerås stift där det finns drygt 170 kyrkor och av dom så är det runt 65 som man tittat närmare på.

Nu har de alltså gett sig ut på en turné för att besöka de mest intressanta kyrkorna på plats. Inventeringen kan också göra att dateringen för när kyrkorna byggdes ändras.

– De mest intressanta taklagen kan man göra mer djupgående dokumentationer av och ta prover, för att få klart besked om åldern. Men i första hand är det en inventering för att peka ut vilka kyrkor som har kvar taklagen, säger Lisa Skanser.

Badelunda kyrka i Västerås är en kyrka som förvånat och som kan vara äldre än vad man tidigare trott.

Daniel Eriksson som är timmerman berättar vad det är de letar efter när de besöker kyrkorna.

– Nu försöker vi identifiera medeltida trädelar helt enkelt, titta om det finns bevarade taklag och delar. Just i det här fallet vet vi att det är medeltida, daterat till 1310. Ofta kan man hitta delar från ännu äldre kyrkor, som man återanvänt delar av, säger Daniel Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista