Lars-Olof Svensson, överläkare Kvinnokliniken i Västerås. Arkivbild: Kennet Lindquist.

Kvinnokliniken känner inte igen kritik om förlossningsskador

7:15 min

De senaste dagarna har P4 Västmanland fått många berättelser från kvinnor som upplever att de inte fått vård för sina förlossningsskador. Kvinnoklinikens överläkare känner inte igen deras beskrivningar.

– Vi vet att det här förekommer, att man kan få skador i samband med förlossningen. Vi hanterar dem först i akutläget genom att reparera, säger Lars-Olof Svensson, överläkare vid Kvinnokliniken på Västmanlands sjukhus i Västerås.

Men det mesta av läkningen sker hemma, i efterhand, och enligt Lars-Olof Svensson så uppmanas kvinnor att komma tillbaka om man inte tycker det fungerar, om man inte mår bra. Någon väntetid finns inte, enligt Kvinnoklinikens överläkare.

De kvinnor som kontaktat P4 Västmanland har berättat att deras förlossningsskador inte tagits på allvar, ofta inte ens diagnosticerats som förlossningsskador, och att detta lett till långvarig smärta, ibland i flera år.

– Det vi har fokuserat mest på är funktionen, att man inte blir inkontinent och har problem med avföringen. Det kan dröja tre månader innan man vet om funktionen är återställd, och om funktionen inte är återställd så uppmanar vi kvinnnorna att ta kontakt med oss, säger överläkare Lars-Olof Svensson.

Men de problem som P4 Västmanlands lyssnare lyft upp, har främst handlat om att skador inte undersöks ordentligt, trots att kvinnorna påtalat smärta och problematik. Många kvinnor säger att de fått beskedet att allt är i sin ordning och menar att om de tagits på allvar så hade de kunnat slippa år av smärta.

Kvinnoklinikens läkare Lars-Olof Svensson säger att det inte går att vidta åtgärder mot skador som uppstår i samband med förlossningen, under själva BB-tiden.

– Det man kan se är om det finns tecken på infektion, man behandlar symptom, smärta. Men man kan inte vidta åtgärder i det läget för då är vävnaderna svullna. Inget ser normalt ut förrän det gått längre tid.

Han säger dock att han beklagar om kvinnliga patienter tycker att de inte fått de rätt bedömning och bemötande.

– Jag uppmanar dem att ta kontakt med oss så vi kan få reda på vad det handlar om, och om vi gör något sorts systemfel så att patienterna upplever att de inte blir rätt förstådda, säger Lars-Olof Svensson, överläkare vid Kvinnokliniken i Västerås.

Marie Björk, Monica Elfström
nyheterna.vstm@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista