Västmanlands sjukhus jobbar med att ta fram en vårdplan för cancersjuka, säger Eva Strand verksamhetschef på kirurgkliniken. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Vårdplan gör cancersjuka mer delaktiga i vården

1:23 min

Landstinget måste bli bättre på att ge cancersjuka en vårdplan. Som vi berättat tidigare måste landstinget även bli bättre på att erbjuda en kontaktsjuksköterska, men för att ge cancersjuka mer makt över sin vård ska sjukvården alltså även erbjuda vårdplan. Men cancersjuka Torbjörn Karlsson blev utan.

Vårdplanen ska vara individuell och skriftlig - det kräver även RCC, Regionalt cancercentrum, där Landstinget Västmanland ingår.

Men när Torbjörn Karlsson från Västerås i våras insjuknade i prostatacancer saknade han både en kontaktperson och en vårdplan, något som han hade önskat:

-- En vårdplan är befogad och efterlängtad och där man redan från början, när sjukdomen är konstaterad så får man reda på att, nu kommer detta att ske och det ska vi göra då och då. Det vore en lisa för patienten, säger Torbjörn Karlsson.

Inom landstinget har bröstmottagningen i Västerås varit föregångare, för där har man haft det som krävs och cancerdrabbade kvinnor har haft större inflytande över sin vård.

Ansvariga på sjukhuset i Västerås jobbar nu med att ta fram en vårdplan som alla kliniker ska kunna använda sig av, säger Eva Strand biträdande verksamhetschef på kirurgkliniken och Landstingets Västmanlands representant i Regionalt Cancercentrum.

-- Framförallt så har ju bröstmottagningen utarbetat en egen. Sedan så håller vi på att diskutera den här vårdplanen på onkologen, så får vi se vad vi kommer fram till, säger Eva Strand.

Den vårdplan som man diskuterar på onkologen är en som SKL, Sveriges kommuner och landsting tagit fram. SKL jobbar liksom Regionalt cancercentrum för att förbättra cancervården och göra patienterna mer delaktiga i sin egen vård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista