Tio personer i Köping får nu utbilda sig till undersköterska genom satsningen på lärlingsplatser. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Stor andel lärlingspengar användes inte i länet

0:50 min

En stor del av de pengar som länets kommuner fick av regeringen för lärlingsplatser för arbetslösa under förra året måste nu betalas tillbaka - det eftersom de inte använts.

Köpings kommun gjorde till exempel inte av med två tredjedelar av det belopp man fått. Enligtordföranden i social- och arbetsmarknadsnämnden, vänsterpartisten Andreas Trygg, berodde det på tidsbrist.

– I januari visste vi ju inte säkert om vi skulle få några pengar, så då är det svårt att dra i gång något säger han.

Beslutet om statsbidrag till kommunerna för lärlingsplatser kom i februari förra året och i Köping kunde man få i gång sin lärlingsutbildning först i augusti.

Pengarna måste användas före årskiftet  och i hela länet är det 40 % av det utdelade statsbidraget för 2013 som inte använts.

Även till exempel Västerås måste nu lämna tillbaka 750 000 kronor till staten.

För de pengar som Köping trots allt hann använda utbildar sig nu tio personer till undersköterska och Andreas Trygg är ändå positiv till regeringens satsning.

– Visst är det synd att vi inte kan leva upp till det här fullt ut, men får vi bara besked tidigare så lovar vi att vi ska bättra oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista