Andreas Porswald, miljöpartiet i Västerås. Foto: Mattias Forsberg/SR

Politisk comeback av Porswald

1:41 min

För fyra år sedan lämnade miljöpartisten Andreas Porswald sin kommunalrådplats i Västerås, men nu vill han tillbaka till politiken.

Porswald sade då att han ville ta en paus från politiken för att komma tillrätta med sitt spelmissbruk. Pausen blev fyra år. Nu toppar Andreas Porswald Miljöpartiets Västmanlandslista inför landstingsvalet i höst.

Under de senaste åren har Andreas Porswald, förutom några förtroendeuppdrag, jobbat som lärarvikarie och varit fritidspolitiker, men nu är han redo att ta ett större politiskt uppdrag igen.

– Det handlar främst om att medlemmarna i provvalet gav mig ett starkt förtroende. Det känns väldigt hedrande att man får toppa listan och känna stödet från medlemmarna i länet, säger han.

Du lämnade kommunalrådsposten 2010, delvis på grund av ett spelmissbruk. Hur har de här åren varit?

– Jag tycker att de har varit bra. Jag har haft en del förtroendeuppdrag och varit fritidspolitiker, så det har väl rullat på ganska bra.

Har suget att komma tillbaka och ta ett större politiskt ansvar alltid funnits där?

– Viljan att få bidra till samhället och påverka har alltid funnits där. Demokrati, och att fatta förhoppningsvis kloka politiska beslut, är väldigt spännande. Sen att få möta medborgare och ta ett kliv för att hela Västmanland ska leva, jobba för en bättre hälso- och sjukvård och en bättre kollektivtrafik, det är frågor som jag brinner extra för, säger Andreas Porswald.

Miljöpartiets riksdagslista toppar återigen Agneta Luttropp, som redan sitter i riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista