Skolforskaren Roger Ellmin skriver om hur man förebygger mobbning i skolan. Foto/Cecilia Tiberg/SR

Antimobbningsprogram fungerar inte - men det finns hopp

2:29 min

Skolforskaren Roger Ellmin har gått igenom de senaste tio årens forskning om mobbning i skolan. Hans slutsats är att trots att mobbning finns överallt, så går det att förhindra.

Bara om alla på en skola tillsammans markerar att mobbning inte är tolererat går det att få ett bra klimat i skolan, menar Roger Ellmin, som i dagarna presenterar sin forskning i boken "Att förhindra mobbning i skolan", som riktar sig till lärare och lärarutbildningen.

De antimobbningsprogram som finns i skolvärlden har sedan tidigare dömts ut av Skolverket: inte ett enda var effektivt såtillvida att det fick slut på mobbningen, berättar Roger Ellmin.

-– Det är en kultur man måste skapa på skolan, där man har nolltolerans mot det här. En "hela skolan"-ansats. Det räcker inte med enskilda åtgärder, säger han.

Nedan kan du lyssna på en intervju med en kvinna vi kallar Anna. Anna blev mobbad i flera år, och berättar hur det har påverkat hennes liv som vuxen.

Vad tror du - varför mobbar barn varandra, trots att snart sagt alla skolor i dag har nolltolerans mot mobbning? Hur får man slut på mobbning?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista