Björn Olsén, professor i infektionssjukdomar, ser en stor risk med onödigt bruk av antibiotika. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Antibiotika i kött - hot mot hälsan menar professor

1:43 min

Björn Olsén, expert på infektionssjukdomar, anser att antibiotika mest ska användas inom sjukvården och inte som i dag, för att få djur att växa.

Antibiotika används där det inte borde, säger Björn Olsén, professor och expert på pandemier och infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

– Av de 500 000 ton antibiotika som vi använder varje år i världen, så används två tredjedelar inom husdjursuppfödningen. Allt från räkor till nötkreatur. Även till fruktodling och grönsaksodling används antibiotika, säger Björn Olsén och betonar:

– Hade det funnits något som hade sagt att vi tänker på våra barn, då hade vi förbjudit det massiva antibiotikaanvändandet och haft antibiotika exklusivt till en enda djurart på jorden - människan.

Missbruket och det onödiga bruket av antibiotika i världen var något som Björn Olsén nyligen tog upp under läkemedelsdagarna i Västerås.

I Sverige är det sedan 1986 inte tillåtet att i djurhållningen använda antibiotika i förebyggande syfte och för att få djur att växa, men antibiotika får användas på djur i medicinskt syfte.

För att minska risken med antibiotikaresistenta bakterier, som för en del patienter kan vara livshotande, så pågår det ett arbete inom hälso- och sjukvården att inte använda antibiotika i onödan.

När det gäller livsmedel och mat så kan man tänka på vad man äter, menar Björn Olsén.

– Äta mindre av det vita köttet, där vi vet att billig kyckling från Thailand och USA är producerat med tillväxtfrämjande antibiotika, för att de ska bli lite fetare och växa lite snabbare och ha mindre infektioner. Ska vi äta kyckling: ät svensk kyckling då, säger Björn Olsén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista