Lena Karlström, kulturchef på Landstinget Västmanland. Foto: Cecilia Tiberg/SR

Ungas liv och tankar återspeglas i kulturprojekt

2:17 min

I dag sjösätts ett nytt kulturprojekt i Västerås som har sin utgångspunkt i en enkät där ungdomar fått svara på frågor om hälsa, livsvillkor och levnadsvanor.

– Det känns jätteroligt att kunna använda kulturella uttryck till att gestalta resultatet i en sådan här stor undersökning. Ofta tror jag att när man gör en undersökning så hamnar resultatet i en rapport som hamnar hos byråkrater. Men tanken här är att resultatet ska nå ungdomarna själva, att det är deras berättelser som ska ligga till grund för de kulturella uttrycken, säger Lena Karlström som är kulturchef inom Landstinget Västmanland.

Varför är kultur ett bra sätt?

– Det finns mycket evidensbaserad forskning på att kultur och hälsa hänger mycket ihop. Kultur har möjlighet att gestalta olika skeenden. Det vi gjort här är att två fria teatergrupper producerar nyskriven dramatik kring det här resultatet tillsammans med ungdomar som referensgrupper som sedan kommer att turnera i hela länet.

– Andra ungdomar har gjort en tidning som baseras på den här undersökningen som kommer att distribueras till ungdomar i hela länet, säger Lena Karlström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista