Mårten Lundgren, ombud för Lärarnas Riksförbund ser gärna en statlig skola. Foto: Cecilia Tiberg/SR

Därför kräver Lärarnas riksförbund att skolan blir statlig

1:59 min

Kommunaliseringen av skolan har misslyckats, enligt en ny statlig utredning. Lärarnas riksförbund kräver nu att staten övertar huvudansvaret för skolan för att ge alla elever samma villkor.

Enligt den statliga utredning som presenterades igår har kommunaliseringen av skolan floppat. Samtidigt presenterar Lärarnas riksförbund en egen undersökning som visar att åtta av tio lärare vill att staten övertar huvudansvaret för skolan.

– Eleverna behöver en likvärdig skola där alla elever får samma chans oavsett var man är i landet och det vi har sett i den här utredningen är att den visar att olikheterna ökat med den kommunala skolan. Det är ju ganska givet, ersätter man en huvudman med 290 så blir ju skillnaderna större, säger Mårten Lundgren, kommunombud på Lärarnas riksförbund och lärare på Wijkmanska gymnasiet i Västerås.

Innebär det att man ska skippa friskolorna också?

– Det behöver man inte inledningsvis göra, vår avsikt och mål är att alla elever ska få lika bra undervisning oavsett var man är. Vi tycker att staten ska styra det så att undervisningen blir lika bra. Vad man bör göra nu i första hand är att se till att det blir en statlig finansiering så att det satsas lika mycket pengar oavsett var man är och det kan man göra i friskolor liksom i kommunala skolor.

Hur bra är Västerås stad som huvudman för skolan?

– Västerås är i och för sig en seriös huvudman, det är ingen tvekan om det. Men när det gäller att satsa pengar så ligger man i den nedre halvan av landets kommuner. Skillnaden ligger mellan drygt 30 000 per elev och år och över 70 000 och Västerås på knappt 41 000, sä det är nedre halvan, säger Mårten Lundgren som är lärare på Wijkmanska gymnasiet och kommunombud på Lärarnas riksförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista