Diabetspatienter ska få bättre vård i Västmanland säger, Eva Thors Adolfsson. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Diabetespatienter ska få bättre vård

1:14 min

Diabetsvården i länet ska bli bättre. Ett hundratal anställda inom primärvården ska fram till nästa sommar träffas för att höja kunskapen när det gäller diabetes.

Mer tid för patienten är ett av målen, enligt Eva Thors Adolfsson, projektledare inom Landstinget Västmanland.

– Vi behöver prioritera mer tid för diabetsvården, för det har vi sett att vi ligger lägre än landet när det gäller skötersketid, så vi har haft prioritet på att avsätta mer tid för patienterna.

Satsningen som nu genomförs för att höja kompetensen inom vården hos de som möter de 10 000 patienter i länet med diabetes och då framförallt diabetes typ 2, görs med landstingets egna pengar och är en prioriterad fråga från politiskt håll.

Bättre förebyggande vård minskar onödiga sjukhusbesök och framförallt fotamputationer, där Västmanland legat dåligt till med sina åtta amputationer per år.

Men med bättre koll på patienter med diabetes och att följa de riktlinjer som finns, så ska diabetsvården bli bättre, säger Eva Thors Adolfsson.

– Man jobbar utifrån den evidens som finns, det görs på det sätt som vi vet är bäst. Man gör fotundersökningar, man kontrollerar njurar och blodfetter, säger Eva Thors Adolfsson som är projektledare för de mest sjuka äldre inom landstinget och länets kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista