Kommunalrådet Britt-Inger Fröberg (S) håller gärna värmen med hjälp av grannkommunen. Håller övriga politiker med? Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.

Surahammar säljer fjärrvärmen till Mälarenergi

Sura säljer fjärrvärmen till Mälarenergi
1:24 min

Fjärrvärmen i Surahammar kan säljas till Mälarenergi enligt ett förslag. Motivet är att Surahammar är en liten kommun som inte klarar de stora investeringar som behövs.

– Vi har inte de musklerna att kunna investera och hålla de låga taxorna som Mälarenergi har. Det säger kommunalrådet i Surahammar, Britt-Inger Fröberg.

I dag är fjärrvärmen i Surahammar dyrare än i Västerås. Om försäljningen av fjärrvärmen blir av kommer priset i Västerås att höjas mer än priset i Surahammar, vid de årliga justeringarna.

En fingervisning är att det kan dröja cirka tio år innan priserna mot kunden är samma i båda kommunerna.

Men först ska försäljningen tas beslut om. Bland annat ska politikerna i Surahammars kommunfullmäktige rösta om saken.

I fullmäktige sitter flera av politikerna som i fjol avsattes från styrelsen i Surahammars fjärrvärmebolag. En historia som då rev upp många känslor.

Britt-Inger Fröberg tror dock inte att den historien ska påverka omröstningen som kommer.

– Jag tycker det här är en passerad historia... Jag ser positivt på att man ser framåt i stället för att titta alltför mycket bakåt på den historien, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".