Dålig koll på Salas pengar - krisår blev överskott på 60 miljoner

Vi hade kunnat behålla personal
4:10 min

Försent visade det sig att Salas budget för 2013 gick från kris till 60 miljoner i överskott, men då var personalnedskärningar redan gjorda. Vi hade bra koll, säger kommunstyrelsens ordförande Per-Olov Rapp (S).

Sala Allehanda skriver i dag att "krisåret" 2013 förvandlades till ett år med 60 miljoner kronor i överskott på grund av en "räknemiss". Enligt tidningen klickade det i ekonomernas koll på och redovisning av ekonomin till politikerna i kommunstyrelsen.

– Det känns ju inte bra. Vi måste få bättre system för att få ekonomisk kontroll, säger Per-Olov Rapp (S), som är kommunstyrelsens ordförande.

Per-Olov Rapp säger ändå att man hade "ganska god koll" på ekonomin.

– 20 miljoner av de här pengarna är AFA-pengar och 10 miljoner kronor beror på statsbidrag. Ungefär 15 miljoner kronor är sånt vi inte visste om i november men som vi fick veta om i december. 

Under förra året genomgick skolan i Sala ett tufft år med personalnedskärningar och besparingar. Det går inte att reparera med de nyupptäckta pengarna.

– En del av de här pengarna hade man kunnat använda för att behålla personaltätheten i förskolor eller i skolor. Det går inte så lätt nu att bara överföra pengarna, säger han och hänvisar till den kommunala redovisningslagen.

Per-Olov Rapp (S) säger att pengarna i stället kan användas till att slippa låna lika mycket till kommande investeringar. Till exempel inom skolans område. 

– Skolan har redovisat en plan för framtida behov för 300 miljoner, så där kan vi säkert stoppa en del av de här pengarna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".