Axel och Ida Elkers, nio och 12 år, måste ta den farlig omvägen över E18 till skolan, eftersom cykelbron är trasig. Foto: Cecilia Tiberg/SR

Trasig gångbro tvingar skolbarnen ta farlig omväg

3:17 min

I över fyra månader har cykelbron mellan Viksäng och Skiljebo varit avstängd efter en olycka. Ida och Axel Elkers som går i skolan på andra sidan E18, måste ta en lång - och läskig - omväg varenda morgon.

I september brakade en kranbil in i gång- och cykelbron över E18 mellan Södra Skiljebo och Viksäng i Västerås. Fast det har gått över fyra månader nu, så är den fortfarande inte reparerad.

– Det är en komplicerad skada som bron har råkat ut för i och med den här påkörningen. Reparationen har tagit nästan fyra månader och det kommer att ta två månader till. Vi räknar med att allt ska vara klart för påsläpp i slutet av mars eller någon vecka in i april, säger Kent Nyman, gatu- och trafikchef Västerås Stad.

Totalt kommer reparationen att ta 6 månader. För länge tycker Axel och Ida Elkers, som måste ta en omväg till skolan.

– Det blir en ganska lång omväg, 20 minuter, säger Axel Elkers.

När de cyklar måste de möta bilarna som kommer från Stockholmshållet över E18. Bilarna korsar cykelbanan, ofta i hög fart och utan att stanna. 

– Det kan vara läskigt när bilarna kör extra fort. Vi måste titta åt tre håll samtidigt, säger Ida Elkers.

Lyssnartips

Hör av dig och tipsa du också! Ring 021-495 25 58 till publikredaktörerna Monica Elfström och Jenny Rask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista