Lindgårdsskolan i Fagersta (arkivbild SR)

Kyrkan fick rätt - Fagersta kommun måste betala skolpeng

Stig Henriksson: Vi har handlat i god tro
1:42 min

Friskolan Lindgårdsskolan i Fagersta har fått 4,6 miljoner kronor för lite i skolpeng av Fagersta kommun. Enligt en dom i kammarrätten ska nu Fagersta kommun betala beloppet.

– Vi har försökt hålla hög kvalité på skolan. Det är klart att det finns hål att stoppa pengarna när vi mot vår vilja tvingats agera bank åt Fagersta kommun, säger kyrkoherden Henrik Rydberg i Västanfors Församling.

– Det känns inte bra. Vi har handlat i god tro, men det är bra att det finns domstolar som sliter tvister när man är oense, säger kommunalrådet Stig Henriksson.

Kommunen och församlingen har stridit i flera år om pengar till församlingens friskola. Tvisten när det gäller 2010 är nu avgjord.

Men det finns ytterligare fyra tvister för åren 2011, 2012, 2013 och 2014 där tvister ännu inte är avgjorda. Kanske kan den här domen ge en fingervisning om att kommunen får betala ännu mer pengar.

– Det vet jag inte, men ur vår synpunkt så... risken finns, säger Stig Henriksson.

Kommunen har nu startat en översyn av sitt sätt att beräkna skolpeng. Den ska vara klar innan det blir dags att betala ut nästa skolpeng.

– Det måste den vara. Vi kan i längden inte föra över så mycket pengar, som kanske tas från vår skola där behoven finns till en friskola där behoven inte finns, säger Stig Henriksson.

– Kommunen måste först försöka lära sig att följa lagen. Det här är ett exempel på dålig myndighetsutövning och maktfullkomlighet, säger Henrik Rydberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".